Karbon oranını yüzde 1 arttırarak, toprağın 170 tondan fazla su tutması sağlanabiliyor

 
Karbon oranını yüzde 1 arttırarak, toprağın 170 tondan fazla su tutması sağlanabiliyor Karbon oranını yüzde 1 arttırarak, toprağın 170 tondan fazla su tutması sağlanabiliyor

Hepimizin o yiyeceğin üretildiği topraktan suya havaya kadar sorumluluğumuz var. Artık sadece ortaya konan tabağın lezzetiyle yetinmek yeterli değil. Bu yöntem, organik atıklar değerlendirilerek evde, okulda, fabrikada, akla gelebilecek her yerde yapılabilecek bir çeşit organik gübre. Bu farkındalık ve sıfır atık yaklaşımıyla, “Sürdürülebilirlik ve Kompost Yapımı” dersi Altınbaş Üniversitesi’nde başladı. Uzmanlar, bu sayede çölde domates bile yetiştirebildiğini belirtiyorlar. Suyun önemi giderek artarken, organik atıklardan yapılan kompostla verimliliği artırmak da mümkün. O nedenle de organik atıkların yönetimi, bu atıkların doğaya dönüşümü kritik öneme sahip. Her yıl evlerden tonlarca organik atık çıkıyor ve gastronomi sektörü de bunlara eklenince rakam iyiden iyiye büyüyor. . Çıkan tonlarca organik atıktan üretilen kompostun, sadece 1 metre küpüyle 7 dekar alanın toprak besin ağı ile aşılanması mümkün. 1 metreküp kompost ile 7 dekar tarım arazisi eğer organik kısmı normal değerlerde ise aşılanabiliyor. Yapımında ise yumurta kabuklarından, kahve telvesine, yemek atıklarından hatta karton ya da talaşa kadar her türlü malzeme kullanılabiliyor. Topraktan sofraya günümüzün moda kavramı olsa da bu çok uzun ve meşakkatli bir zincir. Su kıtlığında alarm zilleri çalmaya başladı. Dönüşümün yollarından biri “Bokashi Kompost”. Yakın bir gelecekte dünyayı bekleyen kıtlık riskiyle ancak gıdayı ve suyu koruyabildiğimiz ölçüde baş edebilir.

Karbon oranını yüzde 1 arttırarak, toprağın 170 tondan fazla su tutması sağlanabiliyor

Su kıtlığında alarm zilleri çalmaya başladı. . Topraktan sofraya günümüzün moda kavramı olsa da bu çok uzun ve meşakkatli bir zincir. Yapımında ise yumurta kabuklarından, kahve telvesine, yemek atıklarından hatta karton ya da talaşa kadar her türlü malzeme kullanılabiliyor. Yakın bir gelecekte dünyayı bekleyen kıtlık riskiyle ancak gıdayı ve suyu koruyabildiğimiz ölçüde baş edebilir. Her yıl evlerden tonlarca organik atık çıkıyor ve gastronomi sektörü de bunlara eklenince rakam iyiden iyiye büyüyor. 1 metreküp kompost ile 7 dekar tarım arazisi eğer organik kısmı normal değerlerde ise aşılanabiliyor. Çıkan tonlarca organik atıktan üretilen kompostun, sadece 1 metre küpüyle 7 dekar alanın toprak besin ağı ile aşılanması mümkün. O nedenle de organik atıkların yönetimi, bu atıkların doğaya dönüşümü kritik öneme sahip. Suyun önemi giderek artarken, organik atıklardan yapılan kompostla verimliliği artırmak da mümkün. Bu farkındalık ve sıfır atık yaklaşımıyla, “Sürdürülebilirlik ve Kompost Yapımı” dersi Altınbaş Üniversitesi’nde başladı. Artık sadece ortaya konan tabağın lezzetiyle yetinmek yeterli değil. Bu yöntem, organik atıklar değerlendirilerek evde, okulda, fabrikada, akla gelebilecek her yerde yapılabilecek bir çeşit organik gübre. Hepimizin o yiyeceğin üretildiği topraktan suya havaya kadar sorumluluğumuz var. Dönüşümün yollarından biri “Bokashi Kompost”. Uzmanlar, bu sayede çölde domates bile yetiştirebildiğini belirtiyorlar.